Zvolte jazyk

Filtr produktů

Národní divadlo

Cena (s DPH)
18.300,00 Kč
SKU:
93125023

Národní divadlo je ztělesněním vůle českého národa po národní svébytnosti a samostatnosti. Na jeho budování se sbírkami podílely široké vrstvy všeho lidu a slavnostní položení základního kamene 16. května 1868 se stalo všenárodní politickou manifestací.Myšlenka vybudování důstojného kamenného divadla se rodila od podzimu 1844 na poradách vlastenců v Praze a začala se realizovat žádostí o "privilej na vystavění, zařízení, vydržování a řízení" samostatného českého divadla, kterou stavovskému výboru českého sněmu 29. ledna 1845 předložil František Palacký. Privilej byla udělena už v dubnu 1845.Období Bachova absolutismu zarazilo přípravy stavby a podpořilo koncepci skromné prozatímní budovy, která byla postavena na jižní části divadelního pozemku architektem Ignácem Ullmannem a otevřena 18. listopadu 1862. Budova Prozatímního divadla se pak stala součástí stavby definitivního Národního divadla. Architekt Josef Zítek vypracoval návrh Národního divadla. Ten pak zvítězil v dodatečném konkurzu a roku 1867 mohly začít práce na staveništi. 16. května 1868 došlo k slavnostnímu položení základních kamenů, v listopadu byly dokončeny základy, r. 1875 dosáhla novostavba "glajchy" a r. 1877 bylo divadlo pod střechou.. Národní divadlo bylo poprvé otevřeno 11. června 1881 na počest návštěvy korunního prince Rudolfa. Odehrálo se v něm ještě dalších 11 představení, pak byla budova uzavřena pro dokončovací práce. Uprostřed nich, 12. srpna 1881, došlo k požáru, který zničil měděnou kupoli, hlediště i jeviště divadla. Požár byl pochopen jako celonárodní katastrofa a vyvolal obrovské odhodlání pro nové sbírky: za 47 dní byl vybrán milion zlatých. Arch. Josef Zítek byl odstaven a na rekonstrukční práce byl povolán jeho žák arch. Josef Schulz. Budova Národního divadla byla otevřena 18. listopadu 1883 představením Smetanovy slavnostní opery Libuše, pro tuto příležitost zkomponované.

Medaile

Emise
100
Autor rytiny
L. Charvát
Vydáno
srpen 2008
Ražba
LUCID spol. s r.o.
Provedení
Leštěné mincovní pole s matovým reliéfem, hladká hrana
Číslované emise
Ano
Hmotnost
7,3 g
 

Medaile z drahých kovů

Společnost LUCID spol. s r.o. ve spolupráci s významnými českými medailéry a mistry rytci již mnoho let dodává zákazníkům v podobě svých medailí přetrvávající hodnotu numismatických skvostů skloubenou s výjimečnou kvalitou řemeslného zpracování. Naši medailéři jsou dlouholetými mistry ve svém oboru.

Tematicky pestrá nabídka našich medailí se po letech výroby značně rozrostla a skýtá již několik desítek motivů z nejznámějších českých i světových událostí, pamětihodností či významných osobností.

V současné době zhotovujeme převážně medaile z ryzího zlata (ryzost 999,9) a ryzího stříbra (ryzost 999). Medaile emitujeme ve velmi malých sériích (~100 ks) a každá medaile je označena unikátním výrobním číslem. Všechny medaile jsou také označeny značkou výtvarníka a dle platného puncovního zákona výrobní značkou společnosti a státním puncem ryzosti drahého kovu.

Pokud tedy hledáte vhodnou investici, hodnotnější dárek, či další ojedinělý kousek do sbírky, neváhejte si prohlédnout náš katalog. Zcela jistě objevíte něco, co Vám bude blízké a k čemu budete mít vztah.

Kontaktujte nás

LUCID LOGO

LUCID spol. s r.o.

Liberecká 85
466 01, Jablonec nad Nisou

IČ: 61328332
DIČ: CZ61328332

* Povinná položka