Zvolte jazyk

Filtr produktů

Karel IV. - Nové město Pražské

Cena (s DPH)
18.300,00 Kč
Hmotnost:
7.3 g
SKU:
93125018

Historická Praha, tak jak ji dnes známe vznikla spojením čtyř dříve samostatných měst - Starého Města, Malé Strany,Hradčan a Nového Města. Čtvrté v pořadí Nové Město bylo vybudováno jako velkolepý projekt císaře a krále Karla IV.(1346 – 1378), který se v druhé polovině 14. století rozhodl z Prahy vybudovat honosné a reprezentativní centrum Svaté římské říše. Karel IV. věnoval budování Nového Města osobně velkou pozornost. Bylo to první město, které vznikalo na základě přesného urbanistického plánu. Praha se na konci 14. století stala staveništěm Evropy. Nové město rostlo velmi rychle, čímž si získalo obdiv ostatních evropských měst a Praha se stala centrem dění Evropy. Vznikly tak široké bulváry, rozsáhlá náměstí a majestátní církevní stavby, které jsou dnes často schovány za fasádami z 19. a 20. století. Ale po bližší prohlídce je zřejmé, že jsou to ty samé budovy, které před více než pěti sty lety dal vyměřit a vybudovat císař Karel IV. Dle některých názorů bylo vybudování Nového Města Karlem IV. promyšleno do nejmenších detailů. Panovník nejenže velkoryse načrtl předpokládaný vzhled Nového Města, ale i stanovil přesná pravidla pro jeho novou zástavbu. Překvapivě moderní nařízení například osvobozovalo stavebníky od daní na dobu dvanácti let za podmínky, že zahájí stavbu do jednoho měsíce po zakoupení pozemku a do roka a půl ji dokončí. Nové domy musely být kamenné a jednopatrové, ale významné církevní i světské stavby měly právo na výjimku.

Medaile

Emise
100
Autor rytiny
L. Charvát
Vydáno
březen 2006
Ražba
LUCID spol. s r.o.
Provedení
Leštěné mincovní pole s matovým reliéfem, hladká hrana
Číslované emise
Ano
Hmotnost
7,3 g
 

Medaile z drahých kovů

Společnost LUCID spol. s r.o. ve spolupráci s významnými českými medailéry a mistry rytci již mnoho let dodává zákazníkům v podobě svých medailí přetrvávající hodnotu numismatických skvostů skloubenou s výjimečnou kvalitou řemeslného zpracování. Naši medailéři jsou dlouholetými mistry ve svém oboru.

Tematicky pestrá nabídka našich medailí se po letech výroby značně rozrostla a skýtá již několik desítek motivů z nejznámějších českých i světových událostí, pamětihodností či významných osobností.

V současné době zhotovujeme převážně medaile z ryzího zlata (ryzost 999,9) a ryzího stříbra (ryzost 999). Medaile emitujeme ve velmi malých sériích (~100 ks) a každá medaile je označena unikátním výrobním číslem. Všechny medaile jsou také označeny značkou výtvarníka a dle platného puncovního zákona výrobní značkou společnosti a státním puncem ryzosti drahého kovu.

Pokud tedy hledáte vhodnou investici, hodnotnější dárek, či další ojedinělý kousek do sbírky, neváhejte si prohlédnout náš katalog. Zcela jistě objevíte něco, co Vám bude blízké a k čemu budete mít vztah.

Kontaktujte nás

LUCID LOGO

LUCID spol. s r.o.

Liberecká 85
466 01, Jablonec nad Nisou

IČ: 61328332
DIČ: CZ61328332

* Povinná položka