Zvolte jazyk

Filtr produktů

Jiří z Poděbrad

Cena (s DPH)
1.255,00 Kč
Hmotnost:
11 g
SKU:
93030002

Jiří z Poděbrad, český král v letech 1458-1471, přišelna svět 23. dubna roku 1420 v Poděbradech jako nemanželský syn Viktorina z Poděbrad. Ve čtrnácti letech se Jiří zúčastnil slavné bitvy u Lipan (na straně vítězné panské jednoty), v roce 1438 se pak aktivně zapojil do politického života tehdejších českých zemí. Nejprve patřil k utrakvistické straně Hynce Ptáčka z Pirknštejna, po Hyncově smrti v roce 1444 se stal jejím vůdcem (tzv. poděbradská strana). V postavení zemského správce zůstal Jiří z Poděbrad i poté, co byl českým králem zvolen v srpnu roku 1453 Ladislav Pohrobek. Jiří slíbil, že přestoupí ke katolicismu, ale neudělal to. Vystupoval programově jako král "dvojího lidu", tj. lidu husitského i katolického. Opíral se přitom o tzv. kompaktáta, která považoval za základní zemský zákon. V roce 1466 byl Jiří z Poděbrad papežem Pavlem II. prohlášen za sesazeného z českého trůnu. Zároveň papež vyzval ke křížové výpravě do Čech. V průběhu války s Matyášem Jiří z Poděbrad 22. března roku 1471 v Praze zemřel. Jeho ostatky jsou uloženy v chrámu svatého Víta na Pražském hradě. Ještě malá zmínka o zahraniční politice českého krále Jiřího z Poděbrad. Do dějin se nejvíce zapsal svojí snahou o vytvoření všeobecné mírové unie, spolku evropských křesťanských politiků, kteří mají své spory řešit nikoliv válečnou, ale mírovou diplomatickou cestou. Tyto snahy se ale, přestože byl Jiří vynikající diplomat a rozený politik, minuly účinkem.

Medaile

Emise
100
Autor rytiny
L. Charvát
Vydáno
duben 2002
Ražba
LUCID spol. s r.o.
Provedení
Leštěné mincovní pole s matovým reliéfem, hladká hrana
Číslované emise
Ano
Hmotnost
11 g
 

Medaile z drahých kovů

Společnost LUCID spol. s r.o. ve spolupráci s významnými českými medailéry a mistry rytci již mnoho let dodává zákazníkům v podobě svých medailí přetrvávající hodnotu numismatických skvostů skloubenou s výjimečnou kvalitou řemeslného zpracování. Naši medailéři jsou dlouholetými mistry ve svém oboru.

Tematicky pestrá nabídka našich medailí se po letech výroby značně rozrostla a skýtá již několik desítek motivů z nejznámějších českých i světových událostí, pamětihodností či významných osobností.

V současné době zhotovujeme převážně medaile z ryzího zlata (ryzost 999,9) a ryzího stříbra (ryzost 999). Medaile emitujeme ve velmi malých sériích (~100 ks) a každá medaile je označena unikátním výrobním číslem. Všechny medaile jsou také označeny značkou výtvarníka a dle platného puncovního zákona výrobní značkou společnosti a státním puncem ryzosti drahého kovu.

Pokud tedy hledáte vhodnou investici, hodnotnější dárek, či další ojedinělý kousek do sbírky, neváhejte si prohlédnout náš katalog. Zcela jistě objevíte něco, co Vám bude blízké a k čemu budete mít vztah.

Kontaktujte nás

LUCID LOGO

LUCID spol. s r.o.

Liberecká 85
466 01, Jablonec nad Nisou

IČ: 61328332
DIČ: CZ61328332

* Povinná položka