Zvolte jazyk

Filtr produktů

Jiří z Poděbrad

Cena (s DPH)
730,00 Kč
Hmotnost:
5 g
SKU:
93020002

Jiří z Poděbrad, český král v letech 1458-1471, přichází na svět 23. dubna roku 1420 v Poděbradech jako nemanželský syn Viktorina z Poděbrad. Jako čtrnáctiletý se Jiří účastní slavné bitvy u Lipan (na straně vítězné panské jednoty), v roce 1438 se pak začíná aktivně účastnit politického života tehdejších českých zemí - nejprve patří k utrakvistické straně Hynce Ptáčka z Pirknštejna, po Hyncově smrti v roce 1444 se stane jejím vůdcem (tzv. poděbradská strana). V postavení zemského správce zůstává Jiří z Poděbrad i poté, co je českým králem zvolen v srpnu roku 1453 Ladislav Pohrobek. Jiří slibuje, že přestoupí ke katolicismu, ale nepřestoupí, vystupuje programově jako král "dvojího lidu", tj. lidu husitského i katolického - opírá se přitom o tzv. kompaktáta, která považuje za základní zemský zákon. V roce 1466 je pak Jiří z Poděbrad papežem Pavlem II. prohlášený za sesazeného z českého trůnu - zároveň papež vyzve ke křížové výpravě do Čech. V průběhu války s Matyášem pak Jiří z Poděbrad 22. března roku 1471 v Praze umírá, jeho ostatky jsou uloženy v chrámu sv. Víta na Pražském hradě. Ještě malá zmínka o zahraniční politice českého krále Jiřího z Poděbrad - do dějin se nejvíce zapisuje svojí snahou o vytvoření všeobecné mírové unie v letech 1463-64, spolku evropských křesťanských politiků, kteří mají své spory řešit nikoliv válečnou, ale mírovou, diplomatickou cestou. Tyto snahy se ale, přestože je Jiří vynikající diplomat a rozený politik, míjí účinkem.

Medaile

Emise
neomezeno
Autor rytiny
L. Charvát
Vydáno
duben 2002
Ražba
LUCID spol. s r.o.
Provedení
Leštěné mincovní pole s matovým reliéfem, hladká hrana
Číslované emise
Ano
Hmotnost
5 g
 

Medaile z drahých kovů

Společnost LUCID spol. s r.o. ve spolupráci s významnými českými medailéry a mistry rytci již mnoho let dodává zákazníkům v podobě svých medailí přetrvávající hodnotu numismatických skvostů skloubenou s výjimečnou kvalitou řemeslného zpracování. Naši medailéři jsou dlouholetými mistry ve svém oboru.

Tematicky pestrá nabídka našich medailí se po letech výroby značně rozrostla a skýtá již několik desítek motivů z nejznámějších českých i světových událostí, pamětihodností či významných osobností.

V současné době zhotovujeme převážně medaile z ryzího zlata (ryzost 999,9) a ryzího stříbra (ryzost 999). Medaile emitujeme ve velmi malých sériích (~100 ks) a každá medaile je označena unikátním výrobním číslem. Všechny medaile jsou také označeny značkou výtvarníka a dle platného puncovního zákona výrobní značkou společnosti a státním puncem ryzosti drahého kovu.

Pokud tedy hledáte vhodnou investici, hodnotnější dárek, či další ojedinělý kousek do sbírky, neváhejte si prohlédnout náš katalog. Zcela jistě objevíte něco, co Vám bude blízké a k čemu budete mít vztah.

Kontaktujte nás

LUCID LOGO

LUCID spol. s r.o.

Liberecká 85
466 01, Jablonec nad Nisou

IČ: 61328332
DIČ: CZ61328332

* Povinná položka